Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

De woning van de Abdis

De woning van de Abdis

10.jpgIn de 18de eeuw zijn grote werkzaamheden nodig om het oorspronkelijke gebouw te handhaven.

Na een diepgaande analyse van de scheuren in de muren en de slechte toestand van het dakwerk en van de dakbedekking werd in januari 1750 besloten tot de sloop en een wederopbouw. Slechts de façade aan de Oostkant, bij het klooster, werd in stand gehouden.
De «appartementen» van de abdissen zijn voortaan ruimer, verschillende documenten uit de archieven maken gewag van materialen en versieringen in de 18de eeuw: «Dak van leisteen uit Angers op een eiken geraamte», de grote zaal op de begane grond (70m²) bestond uit eikenhouten lambrizering samengevoegd in lijsten en gedecoreerd met panelen en pilasters en eveneens dat de ornamentale beeldhouwwerken werden behandeld door twee kunstenaars, de heren Cannières uit Rouen en Nicolas Dupuis van Parijs».
Deze pracht zou beslist meer verdiend hebben dan het lot dat de geschiedenis zou reserveren namelijk: een intensieve bezetting tijdens de periode van de Revolutie, de industriële utilisatie in de 19de eeuw en uiteindelijk de verkoop en de verstrooiing na 1920 van de houtsnijwerken, de stijlvolle schoorsteenmantels en andere schatten…
 
Dit gebouw werd van 1989 tot 1994 gerestaureerd en herbergt tegenwoordig de Bibliothèque Municipale Condorcet.